«ԶՈՐԱՎԱՐ ՍԵՊՈՒՀ» ՊԱՏՄԱՔԱՂԱՔԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾԱԿԱՆ ԿԵՆՏՐՈՆԻ ՊԱՇՏՈՆԱԿԱՆ ԿԱՅՔ


Նկար

Գիտնականները սուրճի պատրաստման հազվագյուտ տեխնոլոգիա են առաջարկել

19/07/2020

<p style="text-align: justify;">Նոր Հարավային Ուելսի համալսարանի գիտնականները հայտարարել են, որ սուրճը ուլտրաձայնի օգտագործմամբ պատրաստելու դեպքում ստացված ըմպելիքը որակապես կփոխվի դեպի լավը, գրում է Planet Today-ը:</p> <p style="text-align: justify;">Նրանք դա պարզել են հետազոտության արդյունքում, որն ուղղված է եղել սուրճի մեջ հակաօքսիդանտների պարունակության ավելացման փորձին: Համարվում է, որ այդ նյութերը նպաստում են ծերացման դանդաղեցմանը եւ նաեւ կանխում են մի շարք հիվանդությունների զարգացումը:</p> <p style="text-align: justify;">Փորձերի արդյունքը որոշ չափով անսպասելի է եղել: Հակաօքսիդանտների մակարդակը բարձրանալու փոխարեն, տեղի է ունեցել հակառակ իրավիճակ՝ այն, ընդհակառակը, նվազել է, թեեւ ոչ այնքան էականորեն: Ենթադրաբար, դա տեղի է ունեցել այն պատճառով, որ ուլտրաձայնի կիրառումը բացահայտել է ազատ ռադիկալներ, որոնց հետ փոխազդեցությունը իջեցրել է հակաօքսիդանտների սկզբնական մակարդակը:</p> <p style="text-align: justify;">Միաժամանակ, ուլտրաձայնի օգտագործումը ազդել է ըմպելիքի այլ բնութագրերի վրա: Այսպես, մասնավորապես, ավելացել է կոֆեինի եւ տրիգլիցերիդների պարունակությունը, որոնք, ըստ էության, սուրճին յուրահատուկ բույրն են ապահովում:</p> <p style="text-align: justify;">Բացի այդ, որոշ չափով փոխվել է նաեւ ըմպելիքի տեսքը: Պատրաստման ավանդական եղանակով տրիգլիցերիդները կենտրոնանում են փրփուրի մեջ, իսկ &laquo;ուլտրաձայնային&raquo; սուրճը վերածվել է ավելի համասեռ էմուլսիայի: Ինչպես նշել են գիտնականները, սուրճի կառուցվածքն ու համը փոխվել են դեպի լավը:</p> <p style="text-align: justify;">&nbsp;</p> <p style="text-align: right;"><em>Աղբյուր` News.am</em></p>