«ԶՈՐԱՎԱՐ ՍԵՊՈՒՀ» ՊԱՏՄԱՔԱՂԱՔԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾԱԿԱՆ ԿԵՆՏՐՈՆԻ ՊԱՇՏՈՆԱԿԱՆ ԿԱՅՔ


Նկար

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմում, երբ եգիպտացորեն ենք ուտում

20/07/2020

<p style="text-align: justify;">Sputnik-ը փորձել է պարզել, թե ինչ ազդեցություն ունի մարդու օրգանիզմի վրա &laquo;կուրորտային&raquo; այս մթերքն ու որոնք են դրա բացառիկ հատկությունները։</p> <p style="text-align: justify;">Եգիպտացորենն ամառային սիրված ուտելիքների թվում է։ Սակայն դիետոլոգներից և ճիշտ սնվելու կողմնակիցներից շատերը այս մթերքին հատուկ զգուշությամբ են վերաբերվում։ Արևային կողրերը իսկապես հարուստ են սպիտակուցով, օգտակար վիտամիններով, կարոտինոիդներով, որոնք &laquo;ստեղծում&raquo; են եգիպտացորենի դեղին գույնը։ Միևնույն ժամանակ, բույսն այս իր մեջ մեծ քանակության շաքար է պարունակում, ինչպես նաև կասկածելի օսլա և գլյուտեն։ Կարո՞ղ է արդյոք եգիպտացորենը օգտակար լինել օրգանիզմին, փորձել է պարզել Sputnik&ndash;ը։</p> <h3 style="text-align: center;"><strong>Եգիպտացորենի օգտակար հատկությունները</strong></h3> <p style="text-align: justify;">Ինչպես վերը նշեցինք, իր աչք շոյող գույնի համար եգիպտացորենը &laquo;պարտական&raquo; է բնական հակաօքսիդանտ կարոտինոիդին։</p> <p style="text-align: justify;">Դրա պարունակությունը բույսի մեջ իսկապես մեծ է, ինչը թույլ է տալիս եգիպտացորենին պաշտպանել օրգանիզմն ազատ ռադիկալների վնասակար ազդեցությունից, նվազեցնել բորբոքային և կանխել ծերացման գործընթացները։ Բացի այդ կարոտինոիդները էական դեր են խաղում աչքի առողջության պահպանման հարցում. հակաօքսիդանտները կանխում են տեսողության տարիքային փոփոխությունները և նվազեցնում կատարակտային դրսևորման վտանգը։</p> <p style="text-align: justify;">Բացի այց եգիպտացորենի հատիկում պարունակվող ակտիվ նյութերը բարենպաստ ազդեցություն են թողնում մարսողական համակարգի վրա, պայքարում բորբոքումների և աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների (հատկապես դա վերաբերում է աղիքային հիվանդություններին) դեմ։</p> <h3 style="text-align: center;"><strong>Եգիպտացորենի վնասակար հատկությունները</strong></h3> <p style="text-align: justify;">Եգիպտացորենը օսլայաշատ բանջարեղեն է, իսկ դա նշանակում է, որ այն հազիվ թե օգնի ձեզ նիհարել։ Մարսողության ընթացքում օսլան վերածվում է գլյուկոզայի, իսկ դա հաստատ հակասում է դիետիկ սննդի կանոններին։ Բացի այդ եգիպտացորենը պարունակում է ոչ քիչ քանակի շաքար, ինչը ենթադրում է ածխաջրերի մեծ չափաբաժին և ոչ պակաս կալորիականություն։</p> <p style="text-align: justify;">Եգիպտացորենը նաև այնպիսի նյութեր է պարունակում, որոնք ոչ միայն չեն օգնում օրգանիզմին մարսել օգտակար վիտամինները, այլև հակառակը` խոչընդոտում են այդ գործընթացին։</p> <p style="text-align: justify;">Եվ այնուամենայնիվ, եգիպտացորենից ընդմիշտ հրաժարվել հատկապես, եթե այն ձեր սիրելի բանջարեղենն է, պետք չէ։ Պարզապես այն ներառեք հազվադեպ, բայց թույլատրելի մթերքների շարքը` տապակած կարտոֆիլի կամ կոնֆետների հետ միասին։&nbsp;</p> <p style="text-align: justify;">&nbsp;</p> <p style="text-align: right;"><em>Աղբյուր`&nbsp;Armeniasputnik.am</em></p> <p style="text-align: justify;">&nbsp;</p>