Գիտնականերն ի հայտ են բերել խնձորի օգտագործման անսպասելի արդյունք
Գիտնականները պարզել են, թե ինչպես է խնձոր ուտելը ազդում մարդկանց հիշողության զարգացման վրա: Հետազոտությունը հրապարակվել է Stem Cell Reports ամսագրում:
Քվինսլենդի համալսարանի և Նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների գերմանական կենտրոնի մասնագետներն ուսումնասիրություն են անցկացրել մկների վրա: Նրանք աճեցրել են մեծահասակ մկների գլխուղեղի ցողունային բջիջներ, այնուհետև դրանցում ավելացրել են կվերցետին կամ խնձորում պարունակվող հիդրօքսիբենզոիկ-2 թթու՝ ֆիտոէլեմենտներ: Ուսումնասիրության արդյունքների համաձայն ՝ խնձորի մեջ այդ նյութերի բարձր կոնցենտրացիան խթանում է նեյրոգենեզը՝ նոր նեյրոնների առաջացման գործընթացը:
Հետազոտողների հայտարարությամբ՝ ստացված ազդեցությունը համեմատելի է վարժությունների ազդեցության հետ, որոնք, ինչպես հայտնի է, նպաստում են նոր նեյրոնների առաջացմանը: